Hieronder vind u allerhande handige tips, waar u misschien wat aan hebt met de verzorging van uw cocker.
Met behulp van foto's, probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen.
voorborst, zijkant, achterbenen en de achterkant, en staart. Als u klaar bent, kam dan alles goed door, laagje voor laagje, om zeker te weten of alle klitten eruit zijn.
als uw hond het vervelend vindt op op zijn/haar rug te liggen op tafel, leg hem dan op de grond tussen uw benen op zijn rug. daar wel voorzichtig borstelen, het is een tere huid. Lies en oksels wat niet zichtbaar is aan de buitenkant, gewoon voorzichtig wegknippen.
okselklitten
okselklitten kunt u gewoon wegknippen (kijk wel uit voor extra velletjes die daar zitten). waar wij de oksel hebben, hebben de cockers ook een kuiltje zitten, hier komt van alle hoeken het haar bij elkaar en doordat de poten en het lijf daar tegen elkaarm schuren veroorzaakt dat bijna dagelijks klitten. ook zo'n oorzaak, een tuigje. Doet u niets aan deze klitten onstaan er dus grote vervilte bulten haar, hierdoor wordt er tijdens het lopen steeds pijnlijker en gaat de hond anders lopen en kunnen in het ergste gevallen spierblessures ontstaan. De huid onder de klitten kunnen rood en geirriteerd raken. Dus wacht niet tot u weer aan de beurt bent bij de trimsters, maar kom zelf in actie.
Het verzorgen en bijhouden van de vacht tussen de trimbeurten door.
Een cocker moet elke 2 a 3 maanden naar een erkende en gespecialiseerde cockertrimster, afhankelijk van de vacht. Echter bij een puppy kan ook het nodige aan gebueren, zoals de voetjes, gezichtje, en het allerbelangrijkste bij een cocker de binnenkant van de oren. Informeer bij uw fokker voor een erkende trimster in uw buurt. Dit kan soms betekenen dat u een eindje moet rijden, maar bedenk dat het maar hooguit 5 keer per jaar is! U kunt uw cockers tussen de trimbeurten door zelf goed bijhouden, dit scheelt een hoop haar, zand en alles wat uw cocker mee naar binnen neemt. Met behulp van tekst en foto's probeer ik dit zo goed mogelijk aan u uit te leggen.
Tip van de trimster, OVER HET TRIMMEN 2
oksel en liesklit wegknippen. Durft u het niet alleen, vraag dan iemand de hond vast te houden, terwijl u uw handen vrij heeft om zo secuur mogelijk te knippen.
de lipplooien, de beharing tussen de plooien kunt u beter altijd kort houden. Dit ivm exceem, zie tip van de trimster 1
Binnenkant oren
Dan kunt u de binnenkant van de oren gaan knippen. Belangrijk is dat u dit tussen de trimbeurten door zelf kort houdt. Een cocker heeft lange oren die de gehoorgang belemmeren van luchten (een herdershond die heeft zijn oren rechtop staan, dus lucht het makkelijker), als daar nog eens drie maanden haargroei voor zit, kan het oor niet meer luchten met een kans op ontsteking en veel vuil. De bakerpraatjes van dierenartsen dat cockers hiervoor gevoelig zijn, wil ik niet helemaal aan, het is wel een kwestie van goed verzorgen en bijhouden. U heeft hiervoor een rechte en een effileerschaar voor nodig. U houdt uw duim in de gehoorgang voordat u gaat knippen, dit voorkomt dat er geknipt haar het gehoorgang binnenkomt. Doe voorzichtig en zorg dat de hond rustig stil zit. Denk om de extra velletjes en lelletjes die aan de binnenkant zitten.
Dan met de effileerschaar de binnenkant van de oren uitdunnen, dit voorkomt een hoop klitten, nattigheid en de graskruipers (zie tip vd. trimster 1) kunnen moeilijker grip krijgen op het oor.
NOG EEN TIP VOOR GEZONDE OREN.
RUIK AF EN TOE IN DE OREN, DAN KUNT U HEEL SNEL ONTDEKKEN ALS ER IETS FOUT IS. IK GEBRUIK ZELF PUUR OOR. IK SPOEL ERMEE. DUS TWEE MAAL EEN HELE PIPET IN HET OOR, GOED INMASSEREN, LATEN SCHUDDEN, HET OOR SCHOONMAKEN, WAAR JE BIJ KUNT, DAN NOG EEN HELE PIPET ERIN, MASSEREN